Ce trebuie să știi când cumperi un apartament?

Ce trebuie să știi când cumperi un apartament?

Dacă îți cauți o nouă locuință, un apartament cu o suprafață mai mare sau poate într-o zonă mai bună, atunci poți începe cu o scurtă analiză a pieței. Înainte de toate, trebuie să-ți faci o listă clară cu ceea ce te interesează să găsești la noul tău apartament. Fie că vorbim de argumente subiective (nevoia unei schimbări, design interior, view-ul de pe geam, gălăgia vecinilor etc.) sau argumente obiective (zonă, suprafața locuinței, un nou născut în familie, transport, facilitățile din apropiere etc.), cel mai bine e să le pui pe hârtie.

Odată prioritizate, vei ști exact după ce să te orientezi în căutarea unui apartament. De aceea, îți prezentăm două repere importante pe care trebuie să le iei în calcul.

Zone diferite cu prețuri diferite

Conform Imobiliare.ro, atunci când ne raportăm la piața imobiliară din București, avem înregistrate în primele 3 luni ale anului 2018 creșteri semnificative ale prețurilor pentru zonele centrale și semi-centrale. Începând cu creșteri de 3,8% în zona Cotroceni și 3,9% în Berceni, evoluția prețurilor ajunge până la un procent de 5,7% în zone precum Ferdinand și Griviței.

De partea cealaltă a axei avem cartierul Giulești, zonă ce înregistrează o evoluție negativă încă din vara lui 2017. În această zonă prețul pe metrul pătrat a scăzut de la 1.000 €/mp (Q3 2017) la aproximativ 950 €/mp la finalul lunii martie 2018. Totuși, Giulești e pe locul 3 în topul celor mai accesibile zone, după Rahova cu 940 €/mp și Ghencea cu 910 €/mp. (Analize Imobiliare, Q1, 2018)

Evoluția prețului pe metrul pătrat util

În ultimele două luni, prețurile apartamentelor în București au crescut cu 1% (13 €/mp) față de luna mai a acestui an, respectiv cu 10,4% (125 €/mp) față de prețurile apartamentelor din aceeași perioadă (mai, iunie) a anului 2017.

Trendul momentan este în ușoară creștere. Dacă ai de ales între a achiziționa un apartament în perioada imediat următoare sau mai aștepți câteva luni, recomandarea noastră ar fi să nu amâni prea mult luarea unei decizii. apartament

Sursa: imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro/bucuresti, mai 2018

Făcând o comparație între evoluția prețurilor de apartamente noi și vechi pentru aceeași perioadă, obținem un preț de 1.389 €/mp util pentru apartamentele noi și 1.243 €/mp  util pentru apartamentele vechi. Spre deosebire de aceeași perioadă a anului 2017, prețul pe metru pătrat util a crescut cu 9,5% (121 €/mp) pentru apartamentele noi și 10,2% (115 €/mp) în cazul apartamentelor vechi. apartament

Sursa: imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro/bucuresti, mai 2018

Din punct de vedere al numărului de camere, apartamentele vechi și noi variază ca preț destul de mult în acest an. Spre exemplu, un apartament vechi cu o cameră are un preț pe metrul pătrat mai mare decât un apartament nou cu o cameră sau chiar două camere. Deși prețul apartamentelor noi cu o cameră este într-o ușoară scădere în mai față de luna aprilie (1,5%), comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017 se observă o creștere de 8.7%.

Multe informații, un singur apartament

Multe informații, multe procente, o varietate de posibilități. Totuși, o singură decizie. Într-adevăr, sunt multe lucruri care trebuie luate în calcul într-o astfel de investiție. Dar nu-i nevoie să faci research luni de zile, îți sunt suficiente câteva minute pentru o vizită. Ansamblurile rezidențiale, cu apartamente noi în zonele atractive ale marilor orașe, pun la dispoziție potențialilor clienți o echipă de oameni foarte bine informați. Aceștia îți pot prezenta oferta completă a apartamentelor disponibile, îți pot oferi o mapă cu informații și materiale suport, pe care să le studiezi acasă.

Practic, în urma unei vizite la sediile acestor ansambluri, vei putea lua o decizie mult mai obiectivă, pe baza unor detalii pe care nu le poți găsi mereu doar online. Acum, rămâne doar să iei decizia. Spor!

 

Lasă un comentariu